Monday, February 27, 2012

Today is the day

Assalamualaikum...

Malam ni Insya Allah berangkat lah kami ke Jeddah...
Doakan kami selamat dan diberi kesihatan yg baik..
Atok saya sakit pinggang yg amat...
baru tadi pagi pergi klinik nak inject...
harap-harap dia sihat lah kat sana nanti...




Saya pergi bersama mak, nenek dan abang...
mak pesan awal-awal..
kat sana nanti sabar dengan atok...
walaupon dia cakap apa2, sabar je...
semua tu dugaan...
InsyaAllah....

Nampak sangat semua excited nak pergi..
tidur pon tak lena...ececeh...
tu ckp pasal diri sendiri ni...huhu...

oklah...nak siap2...
Assalamualaikum....


Saturday, February 25, 2012

persiapan umrah

Assalamualaikum...


Pejam celik..pejam celik...
dekat dah masa nya untuk pergi ke Mekah...
Persiapan kami...
seminggu dah siap kemas beg!
hahha...

nampak sgt mak excited nak pergi...
aku pon dapat rasakan sama..
hehe..


beg kecik yg belah kiri tu dimasukkan kedalam beg yg beso belah kanan...haha..


beg yg beso tu kosong sebenarnya...



makcik kayo!!
ayah bagi...mak pon bagi jugak!
hehe....



alah...tapi bukan nak beli ape pon...kalau aku, just nak buat makan, kalau beli pon mcm henna ke, cheese ke, perfume ke...kurma2 tu mak yg beli...hehe...

Doakan kami ye....Insya Allah jumpa lagi di alam blogging...hehe...





First try - Apple Pie!

Assalamualaikum....


Akhirnya....
Jadi juga buat apple pie!!
yippie!!....
sebenarnya dah lama dah buat...hehe...








dapat sambutan hangat...
ayah ckp sedap!.
so sedap lah...
hehe...



IngredientsDouble layer pie crust (same crust as the pumpkin pie crust, just make sure to double the amount because you will need 2 pieces)
6 golden delicious apples, cored ,sliced and tossed in 1 tbsp of lemon juice
¾ Cup of Sugar
2 Tbsp of Flour
1 tsp of Cinnamon
¼ tsp of Salt
¼ tsp of Nutmeg
Zest of 1 Medium Orange
Egg Wash, (1 egg mixed with 2 Tbsp of water)
Process,
1) Preheat your oven to 425 degrees.

2) Spray a 9” glass pie plate with non stick cooking spray and set aside.

3) In the same large bowl that your lemon tossed apples are in, toss in all of the remaining ingredients. Toss everything very well to coat each piece of apple with the spices and orange zest. Set aside wile you roll out the pie crust.

4) Lightly flour your counter and roll out 1 of the pie crusts. Make sure that there is 1 inch overhanging the sides of the pie plate.

5) Put the apple mixture into the pie plate lined with the crust. Using the egg wash brush it all over the boarder and set aside wile you roll out the second pie crust.

6) Roll out the second pie crust, and top the apples. Pinch together the 2 crust and cut off any access pastry, leaving only 1 inch overhanging. Fold the pinched crust under and crimp all of the boarder.

7) Brush the top with the egg wash and sprinkle with about 1 tbsp of sugar and about 1 tsp of cinnamon all over the crust.

8) Place the pie on a aluminum foiled lined baking sheet and bake for 1 hour. If the edges start turning to brown to quickly cover them with aluminum foil.

9) Let stand for about 1 to 2 hours before serving.


Friday, February 24, 2012

My Gurlfriends....

Assalamualaikum..


Lama dah tak jejak kaki kat KLCC ni...
last masa praktikal hari tu...
dulu masa sekolah ni la tempat lepak..
huhu...





Datang sini hari Rabu hari tu..nak jumpa one of my gurl...
lama dah tak jumpa dia...rindu sangat!
Dia sekarang dah bekerja sebagai engineer di company ape ntah nama nya..
haha...
tau kat depan Times Square je...



My lovely Nita Natasha....
Dia belanja makan malam tu...
sebab saya penganggur...
hewhewhew...



Tapi dapat jumpa kejap je...
sebab dah malam..
dia habis kerja pukul 6...
sampai KLCC pon dah kol 7 lebih...
Makan-makan...gosip-gosip...
eh bukan lah gosip...
meluah kan perasaan...huhu...
dia pendengar setia saya...
oh ye btw dia nak kawin dah bln 9 ni....
cepat je masa berlalu....hemmm....


Then tadi pula pergi ke area Damansara pula...
nak jumpa sorg lg my gurlfriend...
kami rapat bertiga masa sekolah...
tapi dia ni jauh pula...
jadi cikgu dia sekarang...
mcm tak caya je....
sebab dia ni lemah lembut je orang nye....



My sweetty Shahirah....
kesian dia kena hujan...
hehe...
ni lagi kejap je jumpa...
sebab hujan lebat..
dia naik motor...
ayah pula nak balik pukul 4...
takut jalan jam...
ish....
takpe la...
nanti balik dr Mekah boleh jumpa lagi...



Masa sekolah dulu-dulu, antara kami bertiga, Shahirah ni la paling lawa, tinggi, ramai org terpikat...haha..kelakar lah bila teringat zaman sekolah....yang tak boleh lupa, Nita cakap kat Shahirah, "ko tak payah ikut lah kitorang nanti lelaki yang kitorg minat, semua minat kat ko"...hahahahhahah.....

Nita ni memang suka bergurau macam tu...so kitorang memang tak terasa lah kalau dia cakap macam tu....dah faham sangat dah perangai masing-masing...tapi memang betul....setiap kali kitorang usha lelaki tu...dia mesti usha Shahirah pulak...lepas tu Shahirah mula lah malu-malu...hahhaa....sebab dia ni pemalu orangnya...

Semua tu kenangan...sekarang ni semua dah besar...cepat je masa berlalu...rindunya zaman sekolah...
Glad that I found this 2 lovely girls....
:)


Kenduri doa selamat..

Assalamualaikum...

Argghh...malas nye nak menaip!
But then, tak nak la menyepikan blog ni..

Last paper for final exam was on 17th of Feb...
pastu 18 pagi tu terus balik ke rumah ing...
tapi takde la pagi sangat kan..hihi...

sampai pon dah pukul 2 petang...
makan-makan...buat la kerja sikit..

menu hari tu mee rebus dan soto...
masterchef adalah Mak!
hehe...



kuah sup utk soto...

kuah mee rebus...

rewang jangan tak rewang!

Irfan malu-malu nak dekat dengan farisya...huhu..


urut..urut...

adeeb mamam....


farisya iyak...mummy lupe bawak pampers la....
apa laaa....
haha...


semua layan Irfan main iPad...
canggih budak kecik ni...
Shu wai ipad sho...
huhu..


meriah juga la malam tu walaupon first time buat kenduri kat taman alamanda tu...
tapi banyak lebih sebab ramai takde...


Masa tu gosip ngan anie je....ahli gosip dah berkurangan sebab semua dah berkeluarga..huhu...
kesian kami....



Si kecik layan Boboiboy kot....
huhu..




Ya Allah kau sucikan lah hati ku untuk menjadi tetamu dirumahMu...Terimalah kedatanganku.....