Friday, October 12, 2012

My Graduation's day

Assalamualaikum....

Alhamdulillah..akhirnya graduate juga..haha..
Actually, dapat berita yang tersenarai dalam convo tahun ni seminggu sebelum convo..
Pergh..sangat lah kelam kabut...
dengan nak cari baju la..registrations, bayar convocatios fees..dan macam-macam lagi...
Tapi Alhamdulillah semua nya berakhir dengan lancar nya..



Finally, I got U!



They are the reasons I succeed...
Thanks mom and dad...







Perasan kejap...haha..




hah.kan dah gila...
no. 12 tu means 2012...




yeay! got my cert...


I will miss MMU....
Lagu 'Permata Dunia' masih terngiang-ngiang dalam kepala... :'(



Enjoy the song!




Sekian, terima kasih atas segalanya kepada sesiapa yg terlibat dalam hidup ini :)




Wednesday, September 19, 2012

Welcome to this world, Syafiey and Amanda!!!

Assalamualaikum....


This are my new nephew and niece...hehe....They are so adorable....

Let me introduce, this is the first twin...He is a boy..
Hi...I'm Syafiey...



The second twin...
Hi...I'm Amanda.....


The twin with my mom....Their Umi....

The twin with Abang Fan....hehe...


The twin with their mommy...



Ok..It's proved that abg Syafie took most of the food since in mommy belly...huhu...



Look at them everyday make me feel how excited am I to having my own babies....but with a really big commitment and sacrificial...Sometimes I just thought that, can I be a mother??Can I manage to raise a child??

Ya Allah give me strength..only Allah knows best for me.. :)

Thursday, August 30, 2012

Stacy - Kisah Dongeng



Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Happy Birthday to Ing

Assalamualaikum...

Happy Birthday to Ing...

My second brother yang bernama Muhammad Faidz...
kami panggil Ing je...haha..
Sudah semakin tua, sudah beruban juga...
Anak dari sorang nak masuk 3 terus...
Tak sabarnya nak tgk anak2 buahku yg lg 2..haha...



Oklah...Selamat ulang tahun kelahiran yang ke???
32??
wah..tua nya!
ekekeke...
:P



Semoga baby lahir hari ni atau esok...hehe
semoga hidup diberkati....
semoga bahagia selalu....





Sunday, August 26, 2012

Suasana Hari Raya 2012



Assalamualaikum....

Mode raya masih ada..huhu...
Nak share skit suasana hari raya kami sekeluarga...
Gambar atas tu kami sekeluarga dgn nenek..dan kurang 3 org..abg second n wife n anak dia..
Pagi raya mcm biasa, masak masak dulu lepas tu pergi sembahyang raya...
Balik tu makan-makan dulu kat rumah...dan salam-salam bermaafan...

Di sebabkan abg sorang lg tak balik, kami pergi la senawang jenguk mereka...
Kesian org mengandung tak boleh nak balik atas nasihat doktor...
Pergi lah kami beraya ke Senawang...
Jumpa Irfan..


Petang tu juga balik semula ke kampung...
Ramai dah ada kat rumah atok..
Full dah semua sedara mara...

Raya kedua pula selalunya hari yang kami tunggu tunggu..
Bangun pagi tu ada sesi ambil gambar dan sesi bagi bagi duit raya....
tahun ni ada lebih sikit sebab atok dapat duit peneroka Najib bagi..huhu...
Kami pon dapat la tempiasnya...

Lepas siap bagi bagi duit tu gerak lah kami beraya sama sama...
raya kedua ni beraya mesti sampai malam...
makan pon tak boleh banyak..
makan sikit sikit je..

Ni lah kami sepanjang raya kedua...



 Kami semua...

 Orang kaya dapat duit Najib..huhu..
Nama je anak peneroka tapi semua ni kaya kaya..  :P




 With Izyan...
One of my closest cousin..
Dia baru beli iPhone :P


 With my kakak ipar yang first...
Dia dah kurus skrg..jelesnya!!


 My Atok Molek...
Maaf tok...
kita banyak buat dosa..huhu..



 With Anie...
We proud to be Johorean!!


 I love all of them!!!
Cousins...kurang sorang tengah makan..huhu


 With Anie again...
Geng gosip..
haha...
dan geng meronggeng..


Atok 1 Malaysia...hahaha..



Lepas tu mari serbu rumah orang!!


Honestly I already miss them...
Miss the jokes...
Miss the talks...
Ahhh.....Can't wait for next raya!
huhu...

Next event, hari bertunang PP..InsyaAllah kami berkumpul lagi..
yeay!!


How's ur Raya? :)




Sunday, August 19, 2012

Selamat Hari Raya 2012


Assalamualaikum....

Hai semua!!

Selamat Hari Raya Aidilfiltri kepada ahli keluarga, saudara mara, kawan-kawan dan semua yg membaca....
Maaf atas segala salah laku, terkasar bahasa. terguris rasa..
Saya hanya manusia biasa yg selalu melakukan kesilapan...
Harap hari ni kita semua bergembira disamping ahli keluarga yang tercinta...

Semoga hidup kita lebih diberkati oleh Allah...
Semoga kita berjumpa Ramadan tahun depan...


Makan ketupat lemang tu ingat-ingt yeee...hehehe...



Thursday, August 9, 2012

Sedikit pengalaman hidup saya.....

Assalamualaikum....

Pagi-pagi ni terasa nak share something dari pengalaman saya...Suatu pengalaman yang sangat berharga dalam hidup saya selama 25 tahun ni...Ok, maybe tak ada orang baca, but saya nak simpan sejarah ni untuk mengingati kenangan lama untuk diri sendiri...

Dulu, saya seorang yang degil, lurus, bodoh, semua ada...Maybe certain people said, saya ni baik dan pendiam..ye memang saya seorang yang pendiam bagi orang-orang yang baru dikenali...Dan kadang-kadang saya memilih untuk mendiamkan diri bagi memuaskan hati orang lain...

Dalam usia remaja saya agak liar, maybe...for me lah, coz I don't even can accept myself was that bad..but still no party, clubs, smoke, or drinks....Pergaulan dengan lelaki, bertepuk tampar itu suatu benda yang biasa...Dan mungkin Allah itu mahu menyedarkan saya dan suruh saya kembali ke jalan yang betul...Suatu hari saya telah berkenalan dengan seorang lelaki yang selepas itu menjadi teman hidup saya bila berjauhan dari keluarga...

At first memang sangat tak tahan sebab dia control saya...dia try ubah saya...Ye, memang waktu itu saya berubah sangat dari segi pergaulan, pemakaian, tutur kata, tetapi tidak cukup untuk mengubah hati saya lagi...
Cara dia tidak sesuai untuk saya berubah sepenuhnya....Dia guna cara keras, memaksa dan ikut kata dia saja...Saya tau yang dia lakukan semua itu hanya untuk kepentingan dia..Dia mahu saya hanya untuk dia saja..haih....memang lemas masa tu...Ada kala kami gembira dan ada kala kami bergaduh sampai nak runtuh rumah...Dan dia pernah naik tangan ke muka saya..Sejak dari situ saya benci sangat dia...Tapi dalam benci ada sayangnya... Cinta itu BUTA...sangat buta...kadang-kadang kita nampak jalan nya tapi tak tahu nak mulakan kerana masa tu saya sendirian...tak ada orang faham dan tahu apa yang berlaku dalam hidup saya...Hanya Allah saje lah yang tahu betapa saya sangat bersabar...kalau orang lain saya pasti dia dah bunuh diri...tapi biarlah semua yang pahit saya simpan kerana tidaklah saya mahu membuka aib sesiapa......

Cinta dan Benci itu datang silih berganti...saya dah buat yang terbaik...saya rasa macam dah jadi isteri orang, tetapi dia, masih tak berubah...satu saya tak suka, panas baran dia...Allah itu maha adil...Saya cuba mendekatkan diri dengan Allah dan selalu berdoa...Tiba lah sesuatu peristiwa antara saya, dia, dan family saya...biarlah jadi rahsia kami...tapi selepas itu kami putus dan saya menjauhkan diri dari dia seketika....Dan tiba-tiba dia datang memujuk kembali...Saya dengan berat hati terima dia kembali tanpa pengetahuan family...Tapi jauh di sudut hati mengatakan kami perlu juga berpisah..Saya memang tak boleh terima dia...Hati saya memang dah kosong, tapi saya layan kan juga dia...sehingga suatu masa dia sendiri yang sedar yang kami tak akan pergi jauh...Dan kami membuat keputusan sama-sama untuk berpisah tapi tidak putus kawan...Saya ingat saya kuat...Jauh sekali, saya lemah..Tangisi kesunyian hari-hari adalah perkara biasa...

Allah maha mengetahui, maha penyayang, maha adil.....Saya dipanggil untuk menunaikan ibadah Umrah...Honestly, saya takut sangat dan langsung tidak bersedia....saya takut kerana dosa-dosa yang banyak yang pernah saya buat...saya tak bersedia apa-apa dalam membersihkan hati...orang kata sebelum pergi ke tanah suci kena lah bersih..Kena banyak buat solat taubat...Saya masa tu kosong..tak ada orang nak ajar, dan tak tau apa nak buat..hendak bertanya malu kerna kejahilan saya masa tu...Saya cuba untuk belajar sendiri apa yang patut dan perlu buat bila ke sana...Bila ayah cerita buat itu ini memang langsung tak dapat bayangkan...apatah lagi nak menghafal ayat-ayat yang perlu dibaca..I was ZERO....

Bila nak pergi tu hati sangat berdebar-debar...memang tak bersedia...macam tak nak pergi pon ada...Bila bas kami dah nak masuk Tanah Haram, sangat takut masa tu...Takut-takut diberi balasan yang tak baik dengan dosa-dosa yang pernah saya buat dulu....Hanya Allah yang tahu...

Tetapi saya silap..

Sehingga sekarang saya sangat bersyukur kerana di beri peluang pergi ke sana....Terima kasih sangat-sangat pada mak dan ayah sebab membuka laluan saya untuk kembali ke jalan yang betul.....

Rasa seronok dan sayang mula hadir dalam hati kepada Tanah Haram..Tak boleh nak gambarkan betapa saya gembira berada disana...Tidak pulang ke Malaysia pon saya tak kisah...Sampai saya pernah cakap, nak cari suami yang nak duduk di Mekah...hehe...Tapi takde lah semudah itu kan...Angan-angan saja....

Hati tenang sangat bila melakukan ibadah di sana...Rasa dekat dengan Allah...Setiap kali buat tawaf berdoa depan Kaabah, rasa sayu sangat, meleleh air mata bila teringat dosa-dosa lalu...Terasa diri ini tak layak untuk diampuni...

Bila tiba masa nak balik, rasa sedih sangat...Memang tak puas beribadah kat sana...sekejap je masa berlalu...Syukur Alhamdulillah Allah memanggil saya ke Tanah Haram...

Rasa rindu sangat mendalam...Berazam nak kumpul duit untuk kesana lagi nanti..Insya Allah...Saya tak tahu apa akan jadi kalau saya tak pergi ke sana pada masa tu...Nampak tak betapa Allah maha adil, maha mengetahui dan maha penyayang...Dia letakkan saya disituasi yang sangat susah,tapi saya sabar...Dia beri saya dugaan, Dia bagi saya jalan keluar, Dia dengar rintihan hati saya, Dia panggil saya dekat padaNya, Dia beri saya ubat untuk sembuh daripada derita saya alami sebelum itu...Allahu Akbar...Sungguh Allah maha besar...Terima kasih Ya Allah, Kau tunjukku jalan keluar iaitu jalan kepadaMu....

Satu je pesan saya, kalau ada peluang untuk pergi Umrah, jangan lah teragak-agak macam saya...Pergi lah...Tidak semua orang berpeluang untuk ke sana...Kita kesana bila Allah menjemput kita sahaja...Sebelum kita ke sana, Allah sudah menilai kita dahulu selama 70 kali kalau tak silap...Jadi kita ni dari golongan orang-orang yang terpilih...Dengan kepergian kita ke sana tiada perasaan menyesal, malah sebenarnya itu lah jalan yang terbaik yang Allah nak tunjuk pada kita...SubhanAllah...

Sampai sini saja lah cerita saya..Panjang pulak..hehe...Saya hanya berkongsi pengalaman tiada niat untuk menunjuk-nunjuk..Harap boleh ambil pengajarannya...Sama-sama lah kita kembali ke jalan Allah...Insya Allah....

Bagi yang kenal siapa saya dan dia;
Saya harap apa yang tertulis disini tentang perjalanan hidup saya, berakhir saja disini...
Siapalah saya untuk berdendam dengan dia, saya sudah maafkan dia...
He's part of my memories...I can't change that...
Berdoa untuknya, itu lah saja yang saya boleh lakukan...
Insya Allah, dia tidak ulangi kesilapan lalu...
Amiiinnn...


Life must go on...

Monday, July 30, 2012

Happy Birthday to my twinny....

Assalamualaikum...



HAPPY BIRTHDAY TO MY BELOVED COUSIN NURUL IZYAN RAHMAT...!!!






Sudah tua kamu sekarang...
jangan noty2 ya..haha...

Dia ni sepupu sebelah mak...
kami semua sangat rapat...
walaupun dia ni jauh diperantauan, kami tetap akan update gosip2 terkini..
hewhewhew...
sekarangkan zaman moden berteknologi tinggi..
handphone pon dah canggih...
berwhatsapp setiap masa..huhu...




Wahai bakal doctor:
bantulah saya bila saya memerlukan...
bantulah pesakit2 kamu sebaik mungkin...
jadilah insan yg sentiasa dikenang..bkn kerana kecantikanmu, mahupun kerna hartamu..tp dgn pertolongan dan bakti yg anda beri....
semoga hidupmu sentiasa dirahmati Allah...
semoga jumpa dgn bakal suami yg soleh...
dan semoga pertalian persaudaraan kita tidak akan terputus! Insya Allah...


akhir kata dari saya... I LOVE U BABE!!!  :)



tetiba mcm rasa nak gi umrah dgn awak sama2.....hurrmmm....  ;)

Sunday, July 1, 2012

Halal food in Hong Kong

Assalamualaikum...

Hari ni nak cerita pasal makanan halal di hong kong..
seminggu berada di hong kong takde lah kelaparan sbb takut nak makan...
saya bawa juga bekalan makanan dari Malaysia mcm sardin, megi dan roti...
Tapi takde lah tak makan luar...

Sekarang dah banyak restoran makanan halal kat sana...
tapi lebih kepada arabic dan indian food lah.,..

Lagi menyenangkan hidup, download je application kat dlm fon...
saya guna android, so dari msia dah dwnld awal-awal..
recommended guna application called Zabihah...
dia akan list nama restoran halal dan location nya sekali...
kalau nak dwnld blh klik ni:

Adalah 3 buah restoran saya sempat singgah kat hong kong ni...
First, Ziafat..
Tempat nya agak susah nak cari..
kena naik lift yg macam zaman dulu-dulu..huhu..
tapi restoran dia ok, bersih..




Macam saya mentioned dalam entry lepas-lepas, makanan halal sini agak mahal sikit..




jangan terkejut kalau dalam restoran halal pon penuh dengan orang cina hong kong...
diaorang pon nak tukar selera sekali sekala...


haaa...ni lah lift dia...
tengok button dia pon dah scary..haha...
entah macam mana diorang ni boleh jumpa restoran ni pon tak tau lah...



second restoran, Ebeneezer..ni favorite...
 banyak kali makan sini...
Kebab Lamb dia sangat sedap!!
dan banyak sangat dia letak lamb...
memang sedap!
ahhh...teringat pula rasanya....





Kat sini kecik je restoran dia tapi dia banyak branch...
dan dia ada serve beer juga...
beer je lah yang tak halal..
tapi makanan semua ok..
so tak risau lah dia campur-campur..
dan dia ada halal cert juga,,,
jangan risau...





yang last sekali, nama dia Istanbul Kebab...
Masa ni ambil kebab ayam..
mcm tak best sangat mcm lamb...
even kat restoran ebeneezer tu, kebab ayam tak sedap sangat..





banyak sngat pilihan makanan kat sana..
dan ada juga orang-orang pakistan or indian yg mencari pelanggan dengan pass kan kad2 nama..
diorg akan promosi makanan halal dan bgtau kat mana restoran..
tapi biasanya kami tak layan yang org-org ni...
certain tempat sangat kotor..
lagi2 dkt chungling  mansion..

so, dwld app ni siap2 kat dlm fon, dan cari restoran yang terdekat..
baca lah komen2 org dulu sblm pergi..
certain komen blh membantu...

oh ye, mkn kat sana ada tax tau!

sampai sini je lah cerita sepanjang berada di Hong Kong...
huhu...
Hope dapat membantu sikit pada yang nak pergi sana tu...

Previous Hong Kong stories:


Friday, June 29, 2012

Hong Kong trip 2012...(Part 6): Madame Tussauds

Assalamualaikum...

The next day pula kami naik ke the peak lg sekali..
sebab nak masuk kat Madame Tussauds...
Lagi sekali naik bas no15...huu..

Madame Tussauds ni adalah tempat orang2 yg di wax kan...
ramai lah..
pelakon, penyanyi, president...
dan macam2 lg...




ni price masuk Madame Tussauds..


dan kalau dah naik ocean park, boleh bg tiket ocean park dan dapat 10%..
pastikan tiket2 tu simpan..
tapi dia akan ambil lah tiket ocean park lepas tu...



Oh..kat sini banyak sangat gambar..huuhu..
so ni lah antara orang2 yg di wax kan...
nampak real ok!




Haa...ini lah Madame Tussauds nya...diri dia pon dia wax kan...huhu...







oh..ada meeting kejap dgn obama...ekekeke...



Shakespear tgh buat poem untuk saye :P






oh..my favorite... ;P
my Johnny Depp...



Pelakon Bollywood pon ade!!







Yang ni pula ada kat luar je..Michelle Yeoh pon ade..padahal dia org Malaysia..huhu..



Kalau nak ambil gambar dgn Jackie Chan kena bayar...kena guna kamera diorang...



Kalau ada masa, masuk lah sini..boleh ambil gambo banyak2.hehe...
kat Malaysia tak de wax ni..