Thursday, August 9, 2012

Sedikit pengalaman hidup saya.....

Assalamualaikum....

Pagi-pagi ni terasa nak share something dari pengalaman saya...Suatu pengalaman yang sangat berharga dalam hidup saya selama 25 tahun ni...Ok, maybe tak ada orang baca, but saya nak simpan sejarah ni untuk mengingati kenangan lama untuk diri sendiri...

Dulu, saya seorang yang degil, lurus, bodoh, semua ada...Maybe certain people said, saya ni baik dan pendiam..ye memang saya seorang yang pendiam bagi orang-orang yang baru dikenali...Dan kadang-kadang saya memilih untuk mendiamkan diri bagi memuaskan hati orang lain...

Dalam usia remaja saya agak liar, maybe...for me lah, coz I don't even can accept myself was that bad..but still no party, clubs, smoke, or drinks....Pergaulan dengan lelaki, bertepuk tampar itu suatu benda yang biasa...Dan mungkin Allah itu mahu menyedarkan saya dan suruh saya kembali ke jalan yang betul...Suatu hari saya telah berkenalan dengan seorang lelaki yang selepas itu menjadi teman hidup saya bila berjauhan dari keluarga...

At first memang sangat tak tahan sebab dia control saya...dia try ubah saya...Ye, memang waktu itu saya berubah sangat dari segi pergaulan, pemakaian, tutur kata, tetapi tidak cukup untuk mengubah hati saya lagi...
Cara dia tidak sesuai untuk saya berubah sepenuhnya....Dia guna cara keras, memaksa dan ikut kata dia saja...Saya tau yang dia lakukan semua itu hanya untuk kepentingan dia..Dia mahu saya hanya untuk dia saja..haih....memang lemas masa tu...Ada kala kami gembira dan ada kala kami bergaduh sampai nak runtuh rumah...Dan dia pernah naik tangan ke muka saya..Sejak dari situ saya benci sangat dia...Tapi dalam benci ada sayangnya... Cinta itu BUTA...sangat buta...kadang-kadang kita nampak jalan nya tapi tak tahu nak mulakan kerana masa tu saya sendirian...tak ada orang faham dan tahu apa yang berlaku dalam hidup saya...Hanya Allah saje lah yang tahu betapa saya sangat bersabar...kalau orang lain saya pasti dia dah bunuh diri...tapi biarlah semua yang pahit saya simpan kerana tidaklah saya mahu membuka aib sesiapa......

Cinta dan Benci itu datang silih berganti...saya dah buat yang terbaik...saya rasa macam dah jadi isteri orang, tetapi dia, masih tak berubah...satu saya tak suka, panas baran dia...Allah itu maha adil...Saya cuba mendekatkan diri dengan Allah dan selalu berdoa...Tiba lah sesuatu peristiwa antara saya, dia, dan family saya...biarlah jadi rahsia kami...tapi selepas itu kami putus dan saya menjauhkan diri dari dia seketika....Dan tiba-tiba dia datang memujuk kembali...Saya dengan berat hati terima dia kembali tanpa pengetahuan family...Tapi jauh di sudut hati mengatakan kami perlu juga berpisah..Saya memang tak boleh terima dia...Hati saya memang dah kosong, tapi saya layan kan juga dia...sehingga suatu masa dia sendiri yang sedar yang kami tak akan pergi jauh...Dan kami membuat keputusan sama-sama untuk berpisah tapi tidak putus kawan...Saya ingat saya kuat...Jauh sekali, saya lemah..Tangisi kesunyian hari-hari adalah perkara biasa...

Allah maha mengetahui, maha penyayang, maha adil.....Saya dipanggil untuk menunaikan ibadah Umrah...Honestly, saya takut sangat dan langsung tidak bersedia....saya takut kerana dosa-dosa yang banyak yang pernah saya buat...saya tak bersedia apa-apa dalam membersihkan hati...orang kata sebelum pergi ke tanah suci kena lah bersih..Kena banyak buat solat taubat...Saya masa tu kosong..tak ada orang nak ajar, dan tak tau apa nak buat..hendak bertanya malu kerna kejahilan saya masa tu...Saya cuba untuk belajar sendiri apa yang patut dan perlu buat bila ke sana...Bila ayah cerita buat itu ini memang langsung tak dapat bayangkan...apatah lagi nak menghafal ayat-ayat yang perlu dibaca..I was ZERO....

Bila nak pergi tu hati sangat berdebar-debar...memang tak bersedia...macam tak nak pergi pon ada...Bila bas kami dah nak masuk Tanah Haram, sangat takut masa tu...Takut-takut diberi balasan yang tak baik dengan dosa-dosa yang pernah saya buat dulu....Hanya Allah yang tahu...

Tetapi saya silap..

Sehingga sekarang saya sangat bersyukur kerana di beri peluang pergi ke sana....Terima kasih sangat-sangat pada mak dan ayah sebab membuka laluan saya untuk kembali ke jalan yang betul.....

Rasa seronok dan sayang mula hadir dalam hati kepada Tanah Haram..Tak boleh nak gambarkan betapa saya gembira berada disana...Tidak pulang ke Malaysia pon saya tak kisah...Sampai saya pernah cakap, nak cari suami yang nak duduk di Mekah...hehe...Tapi takde lah semudah itu kan...Angan-angan saja....

Hati tenang sangat bila melakukan ibadah di sana...Rasa dekat dengan Allah...Setiap kali buat tawaf berdoa depan Kaabah, rasa sayu sangat, meleleh air mata bila teringat dosa-dosa lalu...Terasa diri ini tak layak untuk diampuni...

Bila tiba masa nak balik, rasa sedih sangat...Memang tak puas beribadah kat sana...sekejap je masa berlalu...Syukur Alhamdulillah Allah memanggil saya ke Tanah Haram...

Rasa rindu sangat mendalam...Berazam nak kumpul duit untuk kesana lagi nanti..Insya Allah...Saya tak tahu apa akan jadi kalau saya tak pergi ke sana pada masa tu...Nampak tak betapa Allah maha adil, maha mengetahui dan maha penyayang...Dia letakkan saya disituasi yang sangat susah,tapi saya sabar...Dia beri saya dugaan, Dia bagi saya jalan keluar, Dia dengar rintihan hati saya, Dia panggil saya dekat padaNya, Dia beri saya ubat untuk sembuh daripada derita saya alami sebelum itu...Allahu Akbar...Sungguh Allah maha besar...Terima kasih Ya Allah, Kau tunjukku jalan keluar iaitu jalan kepadaMu....

Satu je pesan saya, kalau ada peluang untuk pergi Umrah, jangan lah teragak-agak macam saya...Pergi lah...Tidak semua orang berpeluang untuk ke sana...Kita kesana bila Allah menjemput kita sahaja...Sebelum kita ke sana, Allah sudah menilai kita dahulu selama 70 kali kalau tak silap...Jadi kita ni dari golongan orang-orang yang terpilih...Dengan kepergian kita ke sana tiada perasaan menyesal, malah sebenarnya itu lah jalan yang terbaik yang Allah nak tunjuk pada kita...SubhanAllah...

Sampai sini saja lah cerita saya..Panjang pulak..hehe...Saya hanya berkongsi pengalaman tiada niat untuk menunjuk-nunjuk..Harap boleh ambil pengajarannya...Sama-sama lah kita kembali ke jalan Allah...Insya Allah....

Bagi yang kenal siapa saya dan dia;
Saya harap apa yang tertulis disini tentang perjalanan hidup saya, berakhir saja disini...
Siapalah saya untuk berdendam dengan dia, saya sudah maafkan dia...
He's part of my memories...I can't change that...
Berdoa untuknya, itu lah saja yang saya boleh lakukan...
Insya Allah, dia tidak ulangi kesilapan lalu...
Amiiinnn...


Life must go on...

4 comments:

Anonymous said...

alhamdulillah...wish u the best in da future. be nice, stay positive and always belief in urself akak!
--->hehehe (harisa)

KiUk said...

alamak..ade org baca! :P

julie said...

Faezah, I feel you.awk adalah housemate yg baik sgt :) kita happy duduk dgn awk. Tq for everything.

KiUk said...

tq Julie..awk pon baik sgt.. :)