Monday, November 28, 2011

My new house

Assalamualaikum...

Akhirnya operasi pindah memindah selesai! Alhamdulillah...
Selepas pindahkan barang-barang yang berat-berat, tinggallah beberapa barang yang tinggal..
So sepanjang 2 minggu tu angkut lah sikit-sikit..Buang ape yang dah tak digunakan lagi...Ade lah dalam 4 kali aku turun naik buang sampah...dan sampahnye kertas dan majalah dan juga buku..so sangatlah berat..
Turun lah 5kg untuk 2minggu ni #IWish!!hahaha...
Sakitlah segala tulang temulangku malam tu...Tidur pon tak selesa..tu lah tandanya tak pernah exercise! yes!


 
Nilah barang yang tinggal nak dikemas...dalam bilik ada lagi...luar dah tinggal sikit dah..
yang parah nye, barang aku banyak gile...semua mcm benda kecik-kecik, alah annoying nye..rasa nak buang je semua..tapi sayang la kan..baju pon dah di minimumkan sebaik mungkin..yang selebihnya bawak balik KL..barang yang dah tak guna pon bawak balik juga...Tapi still masih banyak!haha...tak tau lah nak buat macam mana...


 Haa..ni lah keadaan bilik ku yang penuh dengan segala barang..Masa ni tak kemas lg..just letak je barang dari rumah atas ke bawah...Asalkan nak kosongkan rumah tu...

 Sebelum pindah masuk tu, sempat lagi panggil bibik bersihkan rumah baru...pemalas betol!huhu...



Tadaaaa.... ni lah rumah kami sekarang..... ;)

Bilik still tak boleh tunjuk sebab masih penuh...haha...sebulan tak habis mengemas tu...cewah...takde lah...tunggu lori datang ambil almari besar ada dalam bilik tu...selagi almari tu tak dikeluarkan selagi tu lah tak boleh nak kemas sepenuhnya...sekarang ni asalkan ade ruang, boleh jalan, boleh tidur dan selesa..jadi la...tapi tak fully decorate lagi ye..

Harap cepat lah lori tu datang...haih....pening tengok bilik ni...huhu...

Home Sweet Home ;)

Restoran Sekinchan Ikan Bakar

Assalamualaikum..

Pergh...entry ni dah berminggu-minggu duduk dalam draft... Malas gile nak menaip..huhu...
Hari tu mak n ayah, Ing sefamily datang sebab nak kosongkan rumah..
Rumah lama which is rumah Ing, dah dijual..so kena la pindah rumah baru..dan rumah yang lama tu kena lah di kosongkan..sementara nak tunggu lori datang memindah kan barang ke KL, buat sementara ni tumppang semua barang kat rumah baru ni..Rumah lama tingkat 3, rumah baru ground floor...nasib lah tak payah naik tangga..huhu...

Malam tu kami makan kat depan Mydin, pernah ternampak restoran ni dulu..so, ambil peluang lah kan ajak makan sini...huhuhu...

 
Sekinchan Ikan Bakar..

Semua makanan kat sini berasaskan 'bakar'...takde nye ko nak order sayur kailan ikan masin..TAKDE..


 
kerang dan kupang eh??ke lala? ngee... ;P


Ikan pari yang sangat besar!!


Sayur-sayuran, udang dan sotong


dan pelbagai jenis ikan...hehe


Kitorang ambil ikan jenahak 'kot', sotong, dan sayur..


dia ada 3 jenis kuah..original, 3rasa dan sekinchan berapi..
Tapi seriously yang original paling sedap..
yang lain-lain tak best..
oh, kitorang asingkan kuah dari ikan dan sotong sebab takut pedas nak bagi Irfan makan..


Tibe-tiba dia tidur pulak...haih..






kalau nak minum, order lah jus epal dan asam boi ni..
sangat sedap!!!
masa order air ni bab asam boi ni kena slow skit sebut..nanti bos dengar, terus tak leh order..huhu..
nasib baik line clear..
dan hasilnya sangat memuaskan!!
hahaha...


Overall restoran ni, makanan dia biasa je...takde lah sedap sangat yang sampai wow..biasa-biasa je lah...harga dia sangat lah mahal...ikan bakar sekor tu dah RM50 dah..sayur tu RM10..sebab tu lah tak order banyak-banyak...tapi nasib air dia sedap..huhu..

Pada sesiapa nak try, restoran ni kat depan Mydin MITC...

 ;)


Friday, November 11, 2011

Raya Haji 2011, Soto, Rendang dan In Time

Assalamualaikum..

Alamak...lama pula biarkan entry ni dlm draft...tak sempat nak edit and post..Dah terlalu lambat ke nak cerita pasal Raya Haji?hahaha...ah..lantak lah..
Tahun ni raya haji kat KL je...tak balik kampung pon...So sambutan kitorang sederhana je la...
Tapi mewah dengan makanan jugak lah!

Pagi tu semua pergi sembahyang raya...Oh dengan tak malunya cakap..ni lah first time jejak masjid kat Balakong ni...! 
Balik sembanhyang je tanpa menunggu lembu disembelih, makan kat rumah...antara makanan yang disajikan adalah...jeng..jeng..jeng..



 

Menu utama adalah soto..eh mestilah..kan dah tunjuk cara-cara buat begedil...huhu...
Dan hidangan lain adalah rendang ayam...kalau raya puasa pon atok tak pernah buat rendang..nak merasa makan rendang tunggu orang 'monjong'..haaaa...amik ko..bahasa jawa dah keluar!!haha...
buka kamus bahasa jawa cepat!...

 

Tak dapat nak buat tutorial sebab tak cukup ilmu...tak concentrate dengan pembelajaran membuat rendang..haha..


Saja nak tayang soto lagi..hehe

Then lepas selesai makan, rehat-rehat jap...tengok tv..gosip-gosip..tengah hari tu cabut! pergi jusco dengan abang n wife dia.. oh kami pakai baju kurung..feeling raya...

Boleh tak beraya kat Starbucks?

Tudung pinjam..


Jemput minum...tapi order dan bayar sendiri ye...huhu

Lepas minum-minum...eh tak sampai suku pon minum keluar idea nak tengok wayang..
Ok fine....masuk cinema, pakai baju kurung yang agak nipis...tanpa sebarang sweater...dan baru lepas minum ice..memang best...Tapi nasib baik lah cinema tu tak sejuk sangat...terima kasih lah kerana memahami...


tengok In Time...
I love Amanda's shoes!!!
time dia lari je mesti fokus kasut dia..


sekian sahaja cerita raya haji kami...tak ada yang special..tapi kami happy.. ;)


Monday, November 7, 2011

Cara-cara membuat bergedel/begedel...

Assalamualaikum...

Nak kongsi sikit cara-cara membuat begedel... Begedel ke Bergedel?? Mana-mana lah ye..hehe
Resepi ni diambil dari Atok Molek..Nenek saya..hehe

Bahan-bahan: 
  • Kentang goreng
  • ubi (optional)
  • isi ayam / daging yang dah di goreng / rebus
  • lada sulah
  • daun sup & daun bawang
  • bawang goreng
  • garam
 Cara-caranya:

Memula, lenyekkan kentang goreng yang tengah panas tu..Kalau letak ubi pon lenyekkan sama..
Tapi masa ni tak letak ubi pon...Kentang je..
Lepas tu, letak isi ayam yg dah digoreng dan dikisar...
Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa..
Campurkan semua daun sup, daun bawang dan bawang goreng..
Gaulkan semua bahan-bahan tu sampai rata...


 

Lepas tu bentukkan dia bulat macam ni... Ikut saiz sesuka hati..
Boleh juga simpan kat dalam fridge kalau tak nak masak habis..



Ok, bila nak goreng, pecah kan sebiji telur, dan ambil begedel tadi, salut kan dengan telur dan goreng!


Dan bolehlah dimakan dengan soto di pagi raya!..hehe
Btw yang ni buat sendiri tau malam raya haji...
Walaupon tak balik rumah atok, still mengikut tradisi keluarga..
dan tak lah berebut nak makan begedel..hehe..


 

Selamat Mencuba!!
 

Sunday, November 6, 2011

Samsung Galaxy Ace for me :D

Assalamualaikum...

Firstly, Congrate to me!!! haha...
Upgrade handphone ke Android OS...

Bye bye my old Nokia C3...  :'(



Welcome New Samsung Galaxy Ace!!
;D


Sekali tanya Ing(my second brother) dia pon beli handphone yang sama..damn! bukan kitorang je yang sama...Wife dia pon sama! sekarang dah ada 3 phones yang sama...

Balik rumah semalam...Bila mak nampak phone ni je dia cakap, macam sama dengan Pika je! Oh nooooo....Pika adalah sepupu yang baru sekolah form 2 dan dah berkali kali tukar handphone! biasa lah dia budak budak pandai kumpul duit...Tapi pandai juga melaburkan duit.. Seriously sejak hp dia kena kebas dulu, rasa nya ni kali ke 3 dia tukar hp..Dasyat budak budak sekarang...huhu...

Eh..banyak cerita pasal dia pulak.hehe..

Anyway, sekarang bateri hp cepat je low..haha...biasa lah baru kan...sentiasa nak main...tengah jakun kan...hahaha...

Tak kisah lah...janji happy!!



Samsung Galaxy Ace S5830





FEATURESOSAndroid OS, v2.2 (Froyo), upgradable to v2.3
CPU800 MHz ARM 11 processor, Adreno 200 GPU, Qualcomm MSM7227 chipset
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email
BrowserHTML
RadioStereo FM radio with RDS
GamesYes
ColorsBlack
GPSYes, with A-GPS support
JavaYes, via Java MIDP emulator
- MP4/H.264/H.263 player
- MP3/WAV/eAAC+ player
- Organizer
- Document editor
- Image editor
- Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
- Voice memo/dial
- Predictive text input (Swype)



Restoran Pak Putra

Assalamualaikum..


Semalam keluar dengan housemate nak cari barang barang rumah baru.. Konon nak melengkapkan lah ape yang kurang..


Tetibe je singgah ocean..eh..eh..cari handphone pulak..huhu..btw 'ocean' tu nama bangunan yg jual handphone kat melaka.. Siapa yang beli handphone? Ermm..ni nanti cerita..


First nak kongsi gambar gambar makanan yang best!
Dulu pernah cakap pasal restoran ni tapi tak ambil gambar..so ni nak reveal kan ape yang special kat sana...


Ni lah restoran dia...


First cheese naan dia memang terbaik!...My favorite is Garlic Naan with Double Cheese..If nak yang lebih cheesy, ambil Triple Cheese Naan..perghhh...memang meleleh cheese nye..even double pon dah meleleh..kalau kedai mamak biasa dapat bau cheese je..


 Nampak tak cheese dia???


Secondly, Tandoori Chicken..aahhh...sooo tender..so juicy..so yummy!



Other than that, orang suka Butter Chicken, and Chicken Passanda..Tapi I tak minat sangat..sebab dia sikit dan mahal..huhu


Anyone datang Melaka, should come here..you won't regret..guarentee...Students in Melaka mesti dah tau sangat tempat ni..



Selamat mencuba..hehe