Friday, June 29, 2012

Hong Kong trip 2012...(Part 6): Madame Tussauds

Assalamualaikum...

The next day pula kami naik ke the peak lg sekali..
sebab nak masuk kat Madame Tussauds...
Lagi sekali naik bas no15...huu..

Madame Tussauds ni adalah tempat orang2 yg di wax kan...
ramai lah..
pelakon, penyanyi, president...
dan macam2 lg...




ni price masuk Madame Tussauds..


dan kalau dah naik ocean park, boleh bg tiket ocean park dan dapat 10%..
pastikan tiket2 tu simpan..
tapi dia akan ambil lah tiket ocean park lepas tu...



Oh..kat sini banyak sangat gambar..huuhu..
so ni lah antara orang2 yg di wax kan...
nampak real ok!




Haa...ini lah Madame Tussauds nya...diri dia pon dia wax kan...huhu...







oh..ada meeting kejap dgn obama...ekekeke...



Shakespear tgh buat poem untuk saye :P






oh..my favorite... ;P
my Johnny Depp...



Pelakon Bollywood pon ade!!







Yang ni pula ada kat luar je..Michelle Yeoh pon ade..padahal dia org Malaysia..huhu..



Kalau nak ambil gambar dgn Jackie Chan kena bayar...kena guna kamera diorang...



Kalau ada masa, masuk lah sini..boleh ambil gambo banyak2.hehe...
kat Malaysia tak de wax ni..


Thursday, June 28, 2012

Hong Kong trip 2012...(Part 5): The Peak


Assalmualaikum...

Lama betul nak sambung cerita trip ke hong kong ni..huhu...
tak siap lg cerita pasal hong kong dah pergi ke phuket pulak..
berjalan je keje...hish..

Oklah..kali ni cerita pasal pergi ke The peak...
ni tempat tinggi dan boleh tengok pulau hong kong...
cantik sangat permandangan kat atas tu..
kitorang pergi dah lambat skit..
memula nak pergi masuk kat madame tussauds tu sekali..
tapi tak sempat..so esok pagi nya kitorang datang lagi..hehe..

kitorang naik bas no.15 sampai terus ke the peak..
gayat juga lah naik bas sbb jalan dia kecik dan tengok tepi je tinggi gile..lol..
tapi driver bus hong kong cekap2 kot..huhu
Alhamdulillah sampai atas dgn selamatnya...

Sampai atas tu pergi ke Sky Terrace 428..
tempat khas nak tengok pemandangan hong kong...
masuk dalam 30hkd kalau tak silap..















Baliknya pula naik Tram...
harga dalam 28hkd sehala..
if return lagi murah la..
tapi sbb kitorang datang naik bas..
turun tu naik tram pulak..
sbb ngeri..huhu..

oh tram ni macam train yang kat bukit bendera tu...
train yang senget..



Sampai bawah je naik bas no 5C kalau tak silap...
turun kat star ferry. then naik ferry seberang ke tsim sha tsui, tempat hotel kitorg..
ferry dia last pukul 11.30pm..
kitorg dapat ferry yang last sekali...





Sampai je seberang, jalan kaki je ke hotel...
hong kong ni dalam map dia nampak mcm jauh je tempat2nya..
tapi bila jalan kaki sebenarnya dekat je..huuhu..
sepanjang jalan tu bergambar dpn butik2 mewah...
nak masuk beli tak mampu..
kita ambil gambo je lah yek...
hehe...






Balik tu, lapar pula...kitorang cari lah restoran nak makan...
banyak kedai halal kat sana..jangan risau..
cuma agak mahal lah...


next Madame Tussauds..
to be continued...

Sunday, June 17, 2012

Hong Kong trip 2012...(Part 4): Disneyland

Assalamualaikum....

Pada hari ahad pula kami ke Disneyland...
kena naik MTR sampai ke sunny bay...
dari sunny bay tukar train yg khas ke Disneyland...
train  nya pon lain...

pastikan bawa payung, kipas tangan...
pakai kasut yg sangat comfy...
tak payah lah nak pakai high heels bagai...
open kol 10.30am...
sampai kol 8pm....



see that mickey sign...heee...
comel.



ni dalam train....

see the windows...



kat mana2 ada sign mickey mouse ni..



Taraaa....dah sampai dah...
kat sini pon tak boleh bawa makanan dari luar...
tapi kat sini ada satu restoran halal...
kat dalam map dia ada tulis...



counter ticket ada banyak, so jangan risau...
jangan lupa ambil maps bila masuk nanti...
ada yg dalam english...
mesti ambil dan mesti pergi ke semua tempat...



Harga kami hari tu HKD399...
dalam RM160..
dan ada harapan naik harga next year sbb dia tgh build satu lagu park...
huhu...



yes it is!!
we will enter zaman kanak-kanak yg meriangkan!!
jangan pernah fikir anda tua...
have fun!!!





kat sini ada banyak bahagian....
so pastikan ambil map masa masuk sebelum ni dan ikut map betul-betul...
ada masa utk naik semua nya...
mesti pergi ke semua tempat...
MESTI!!


beratur tak berapa lama...
sebab kami sampai awal la juga..
so org tak ramai sgt kot...
or maybe kami ke bahagian belakang dulu...


naik rakit utk ke rumah tarzan...







woohooo...benda ni sangat best!!
haha...
ing cakap ni bende paling ngeri dia pernah naik...
memang ngeri tapi saya rasa seronok!!!
huhu....



ni ha benda nya..



kat sini MUST go!!!!!
pastikan masuk sini...
mesti!!
sangat best...





oh..saya tak suka naik cawan ni..
pening..pusing pusing....



Ni tempat yg paling comel!
mesti masuk sini...
kami masuk 2 kali ok...
haha...
satu untuk record video..
sekali lagi utk menikmati tanpa sebarang gangguan..
hehe....



keesokan harinya anda pasti akan terngiang2 lagu small world ni...
haha....


popcorn 28hkd


air coke slush...
sedap juga..
28hkd...

oh ye...
pastikan bawa air mineral dari luar atau anda akan beli air mineral sebotol RM8...




haaa....ni restoran halal tu....
Tahtian Terrace...
dekat area2 tarzan tadi...



best air oren ni...



show lion king...
dah macam tengok american idol....
suara diorang best2...



sebelum balik beli lah sikit souvenir...
tapi memang mahal...
guna visa pon boleh...

penutup pukul 8pm...
ada pertunjukan fireworks...
cantik sangat...
tapi kami masa show tu dah perlahan2 keluar...tengok pon jauh2..
sebab nak kejar train...
kalau lambat memang menjawab lah sesaknya...
so kitorang dapat 1st trip...
tak ramai orang...
orang baru nak lari2 kejar train...
huhu....


overall, Disneyland sangat best!!!
memang tak akan fikir la umur kita berapa...
orang tua pon pasti gembira...
even tiket dia mahal...
tapi sehari utk jadi kanak-kanak sangat berbaloi....
orang2 sana pon ceria2 semua nya...
haaa....jangan lupa tunggu tengok perarakan pukul 3.30pm...



next, tak tau akan sambung bila...
sebab nak pergi balik kampung...
takde laptop..
huuuuu....

to be continued.....