Friday, June 15, 2012

Hong Kong trip 2012...(Part 1)

Assalamualaikum....


Pergi hk ni last minute plan...huu..
Balik rumah sbb nak study for an exam esoknya...
Then tetibe juga ping datang..
Dan dia pon godek2 MAS & AirAsia punya site...
AirAsia offered RM765 kot...
Wah!! Tetibe kecoh tambang murah...
Ayah tanya..nak pergi ke?
Tanpa berfikir langsung terus jawab "NAK!"
Ayah cakap dia bagi duit tambang, mak bagi duit belanja...haha...
Then tetibe mak membangkang...
dia cakap airasia susah nnt kat sana...terminal dia lain la..jauh la...
dia terbayangkan apa yg terjadi pada ing tahun lepas jadi pula kat aku..
tetibe ing punya gate masa balik tu dia tukar n ade problem dgn immigration kot..
so dia terpaksa berlari sampai seluar terlondeh..hahahha....
so mak tak bagi...
Ping pula boleh buka Cathay Pacific pula..
Just tambah RM200 genap daripada AirAsia tadi....
So...terus book!!hahahh...
Booked hari Sabtu..flight hari jumaat depan nye...
tak pernah dlm sejarah plan nak travel dlm masa seminggu...
selalu nya kalau seminggu sblom travel mesti dah plan nak bawak baju ape nnt...
huhu..

Tak habis sampai tu je..
On Friday yg nak terbang tu...
Pukul 12 dah siap pakai tudung dah..
Ping ckp cpt nya siap?
dia nak hantar naik erl je kol 12.30 tu...
flight kol 5.50 kot...tak ingt dah.. :p
Then tetibe dapat call..
Haih..lemah tol kalau ade no. yg tak disave ni call...
kalau tak insuran, slimming treatement offer..
Tapi..jawab je lah...
Dia kenal kan diri ckp dia dari Cathay...
Tak berapa dengar sebenarnya masa tu..huhu...
iye kan aje lah...
then dia ckp, ade flight pukul 5.50 ni kan?
Dia nak offer naik pukul 1.30 ni business class..
Woot!!!
BUSINESS CLASS??
"Rasanya saya tak sempat la" masa tu dah reject dah...sbb dia call dah dlm 12.15 kot..
ke 12.20 camtu...mana nak sempat sampai dlm kol 1.15...
dia still ckp even dah rejected..tapi tetibe terfikir..tanya ping lah...
then ping pon ckp boleh sampai tp kena gerak sekarang...
Apa lagi...Mari pecut!!!
Bersama sang kancil...
hhaha....

Sampai je kat kaunter, diorg terus print boarding pass semua...
then ade org escort...



Dia ckp "kita mau buat larian ni"
hahah...
org sabah rupanya...
sempat lagi bgtau dia pernah duduk sabah dulu...
suka dia..
hahha...
terus dia bawak kan beg...
tapi lenguh jugak kaki masa tu...
adeh...



Orang jakun tak pernah masuk business class.. :p





Masa tu mmg lapar...
Menu pon dah sampai...
Ape pulak aku nak order ni...
Halal ke tak?


Nasib baik la Halal....




Mat saleh sebelah suka dia order wine banyak-banyak..


Jiran..haha...




Tetibe agak tercari-cari juga mana earphone...
menyorok rupanya...
malu saya...urmm..



Masa mula-mula duduk dia bagi sapu tangan yg warm..tak tau mcm mana nak tulis..haha...
dah lap-lap tangan tu, dia kutip, dan bagi kekacang dan juice..
sedap sgt rasanya kekacang tu..huhu..
jakun nye!!


Starter...
Raw salmon...
Nasib lah aku reti makan-makan macam ni..
tak la jakun sangat..
kalau bagi atok molek...
abis lah..
huhu...



memula pelik ape bende 2 ketul batu ni...
dah start dah jakun balik...
rupanya.....
salt n pepper je!!



Main course...
mentang-mentang halal, terus amik daging...


Dessert....and Coffee...
aaahhhh....sedapnyaaaaa.......


Sempat jap kat toilet...huhu..



Tetibe dia suruh buat kan survey...
mesti la aku bagi positif je sbb dari economy di bagi business class..
hati tgh gembira..
tak pernah kena layan mcm tu...
huhu...





Sampai sudah....
Boleh pula kena tahan ngan kastam dia...
dia buka beg...
habis selongkar...
ingat aku terrorist ape??
biasa lah as a typical malaysian traveller, mesti la bawak makanan such as megi, sardin dan byk lagi...
so, ade mamat sorg ni boleh pula dia goncang2 tin sardin tu..
aku pandang dia then aku gelak...
hahhahahah...
sori brother...lu lawak lah...
ingat aku boleh letak bom ke?
huhu

Then dah selongkar habis tak de la aku nak kemas balik..
so aku biar je la dia masukkan..
lepas tu ckp suruh tolong masukkan...
haih...



Tunggu Ing amik...

kat airport, ade satu je fast food yg halal...
Popeye...


Malaysia punya popeye pon tak pernah masuk lagi...






then pergi beli octopus card...
octopus ni must have!
beli apa2 pon boleh guna octopus kalau ada duit dlm nye...transportation semua pakai octopus..
kiranya suatu kewajipan lah bila kat sana...
kad tu beli 150hkd..
100 isi dia n 50 tu deposit kad..
bila refund, dia tolak 9hkd kot..so balance semua kita blh dpt balik..

dalam airport express...macam erl...




Kenangan....
Rezeki..
Alhamdulillah...


To be continued.....






3 comments:

Izyan R. said...

jeles jeles.. hahahha...

Izyan R. said...

oh anyway, perlu ke state pasal atok molek tu.. hahaha.. tak baik tau.. kcik ati atok dengar :P

KiUk said...

Oppss..sori atok ku syg... ;)