Thursday, June 28, 2012

Hong Kong trip 2012...(Part 5): The Peak


Assalmualaikum...

Lama betul nak sambung cerita trip ke hong kong ni..huhu...
tak siap lg cerita pasal hong kong dah pergi ke phuket pulak..
berjalan je keje...hish..

Oklah..kali ni cerita pasal pergi ke The peak...
ni tempat tinggi dan boleh tengok pulau hong kong...
cantik sangat permandangan kat atas tu..
kitorang pergi dah lambat skit..
memula nak pergi masuk kat madame tussauds tu sekali..
tapi tak sempat..so esok pagi nya kitorang datang lagi..hehe..

kitorang naik bas no.15 sampai terus ke the peak..
gayat juga lah naik bas sbb jalan dia kecik dan tengok tepi je tinggi gile..lol..
tapi driver bus hong kong cekap2 kot..huhu
Alhamdulillah sampai atas dgn selamatnya...

Sampai atas tu pergi ke Sky Terrace 428..
tempat khas nak tengok pemandangan hong kong...
masuk dalam 30hkd kalau tak silap..















Baliknya pula naik Tram...
harga dalam 28hkd sehala..
if return lagi murah la..
tapi sbb kitorang datang naik bas..
turun tu naik tram pulak..
sbb ngeri..huhu..

oh tram ni macam train yang kat bukit bendera tu...
train yang senget..



Sampai bawah je naik bas no 5C kalau tak silap...
turun kat star ferry. then naik ferry seberang ke tsim sha tsui, tempat hotel kitorg..
ferry dia last pukul 11.30pm..
kitorg dapat ferry yang last sekali...





Sampai je seberang, jalan kaki je ke hotel...
hong kong ni dalam map dia nampak mcm jauh je tempat2nya..
tapi bila jalan kaki sebenarnya dekat je..huuhu..
sepanjang jalan tu bergambar dpn butik2 mewah...
nak masuk beli tak mampu..
kita ambil gambo je lah yek...
hehe...






Balik tu, lapar pula...kitorang cari lah restoran nak makan...
banyak kedai halal kat sana..jangan risau..
cuma agak mahal lah...


next Madame Tussauds..
to be continued...

No comments: