Friday, March 1, 2013

Lahad Datu and Me

Assalamualaikum...

Ya Allah...Sedih nya tengok berita pasal Lahad Datu kena serang tu....
Paling sedih tengok budak kecil tu cakap bapa dia tinggal dlm kubur, kena bom!
SubhannAllah, mati syahid bapa dia berjuang untuk negara....

Teringat peristiwa masa duduk kat Bandar Sahabat, Lahad Datu suatu ketika dulu...
Rumah dekat dengan pantai...
Masa tu berita lanun naik darat....
dan masa tu saya kecil lagi..tak tau apa-apa....
Tapi yang pelik nya, lanun-lanun ni sembahyang kat surau bila masuk waktu!!!!
Seriously.....dengan senjata-senjata dia sekali...
Tak ke kecut perut orang lain nak sembahyang??huuuu....

Masa kat sana, mak jadi pengurus kedai D'Mart di bandar sahabat tu...
Rumah kami bersambung dengan kedai...kat belakang kedai...
Satu hari ni, ada seorang lanun ni, dari pagi ke petang dia dok perhatikan kedai D'Mart mak jaga ni..
Memang dah perasan ada orang kat luar kedai asyik usha je..tapi dia tak de buat hal lah...
Tapi......
Malam tu, ada orang datang rumah kami....
Ingat kan orang nak beli gas...sebab bila kedai dah tutup, org nak beli gas blh datang rumah kami, sebab ada kunci stor...
Sekali dia cakap, nak bincang sikit....
Ayah pon keluar....
Suruh kami kunci pintu...Mak pon diam-diam menghendap kat pintu...
Saya pula tak faham apa yang berlaku...
Then, lepas tu ayah masuk, orang tu masih kat depan...
Dia pergi je, ayah call la orang lain,bagi tau diorang...
Orang-orang kampung pon serang la lelaki ni dan tangkap dia...
Masa tu dia kat surau! See....
tunggu lepas dia siap sembahyang dulu baru tangkap..haha

Ayah pon cerita.....
Orang ni cakap....
tadi dia nak rompak kedai....
Tapi dia tak jadi...tak sure pula kenapa....
pastu dia datang pon sebab dia ingat nak rompak...
Siap tanya kat kedai ada berapa diut?
Masa tu ayah dah cuak sambil jeling-jeling sebelah dia kalau-kalau ada senjata...
ayah macam nampak ada macam parang kecil kat seluar dia, so memang tak berani lah nak buat apa-apa..
tu yang iye kan je apa dia cakap...
bila dapat peluang nak masuk rumah, tu yang terus lock pintu...
call semua kawan suruh panggil polis...
tu yang dia di tangkap lepas tu...

Tu la sekali pengalaman sendiri duduk di lahad datu tu....
kat sana memang sangat best..rumah dekat dengan pantai...
seafoods murah...ikan murah....
kat sabah, saya tak pernah makan ikan kembong...
sebab ikan tu bagi kucing je makan....sekilo rm1 je...
balik semenanjung, kena makan ikan kembong..  T_T
huuuu...


Anyways,
Saya doakan Lahad Datu, dan Malaysia aman sejahtera.....
takut bila ada kekecohan berlaku....
Alhamdulillah, saya masih ada ibu dan bapa...keluarga tercinta....

Depan rumah di Bandar Sahabat 16, Lahad Datu, Sabah....


Kembali melawat masa tahun 2010...


Monday, February 11, 2013

Maafkan Saya

Bismillahhirrahmannirrahhim...........

Alamak...Lama nya meng'anak tirikan' blog ku ini..huhu....
Banyak sebenarnya yang berlaku dan nak share...tapi, mood tu tak kesampaian untuk menaip keyboard ni...haih..apalah nak jadi???

3bulan meninggalkan blog ini kesunyian....

Lately saya lebih prefer untuk lebih berdiam diri daripada berkata-kata...sebab setiap kali bercakap kadang-kadang terasa apa yang saya luahkan tu akan menyinggung perasaan orang lain...tau je la mulut ni kannn.....kadang-kadang lebih tajam daripada pisau....So, untuk tidak menambahkan lagi dosa yang memang dah banyak ni, saya rela diam.......

Maybe tu la salah satu sebab saya tak update blog ni....

Saya nak mohon maaf sangat-sangat kepada semua jika saya pernah menyakiti hati anda, atau terasa hati bagi sesiapa yang mengenali diri ini...In Syaa Allah saya akan lebih berhati-hati dalam percakapan saya...saya akan cuba! walaupon selalu tergelincir sikit bila cakap dengan sedara mara or family....huhu..ye la, dah terbiasa kan cakap lepas je dengan diorang...kadang-kadang tu lepas cakap or kenakan orang, terus terfikir dalam hati, 'alamak!dia kecik hati ke eh?or dia faham jokes aku ni?' ....dengan mak dan ayah apa lagi...setiap hari berdepan...setiap hari berbual..setiap hari bergurau...sometimes, rasa macam terlebih pulak gurauan...haih...takutnyaa.....kerana mulut badan binasa kan? bila orang lain berkecil hati dengan kita, kena la minta maaf dari dia...tu pon kalau sempat...


sekali lagi saya minta maaf banyak-banyak pada semua....  :)

Salam....

Friday, October 12, 2012

My Graduation's day

Assalamualaikum....

Alhamdulillah..akhirnya graduate juga..haha..
Actually, dapat berita yang tersenarai dalam convo tahun ni seminggu sebelum convo..
Pergh..sangat lah kelam kabut...
dengan nak cari baju la..registrations, bayar convocatios fees..dan macam-macam lagi...
Tapi Alhamdulillah semua nya berakhir dengan lancar nya..



Finally, I got U!



They are the reasons I succeed...
Thanks mom and dad...







Perasan kejap...haha..




hah.kan dah gila...
no. 12 tu means 2012...




yeay! got my cert...


I will miss MMU....
Lagu 'Permata Dunia' masih terngiang-ngiang dalam kepala... :'(



Enjoy the song!




Sekian, terima kasih atas segalanya kepada sesiapa yg terlibat dalam hidup ini :)




Wednesday, September 19, 2012

Welcome to this world, Syafiey and Amanda!!!

Assalamualaikum....


This are my new nephew and niece...hehe....They are so adorable....

Let me introduce, this is the first twin...He is a boy..
Hi...I'm Syafiey...



The second twin...
Hi...I'm Amanda.....


The twin with my mom....Their Umi....

The twin with Abang Fan....hehe...


The twin with their mommy...



Ok..It's proved that abg Syafie took most of the food since in mommy belly...huhu...



Look at them everyday make me feel how excited am I to having my own babies....but with a really big commitment and sacrificial...Sometimes I just thought that, can I be a mother??Can I manage to raise a child??

Ya Allah give me strength..only Allah knows best for me.. :)

Thursday, August 30, 2012

Stacy - Kisah Dongeng



Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Happy Birthday to Ing

Assalamualaikum...

Happy Birthday to Ing...

My second brother yang bernama Muhammad Faidz...
kami panggil Ing je...haha..
Sudah semakin tua, sudah beruban juga...
Anak dari sorang nak masuk 3 terus...
Tak sabarnya nak tgk anak2 buahku yg lg 2..haha...



Oklah...Selamat ulang tahun kelahiran yang ke???
32??
wah..tua nya!
ekekeke...
:P



Semoga baby lahir hari ni atau esok...hehe
semoga hidup diberkati....
semoga bahagia selalu....





Sunday, August 26, 2012

Suasana Hari Raya 2012



Assalamualaikum....

Mode raya masih ada..huhu...
Nak share skit suasana hari raya kami sekeluarga...
Gambar atas tu kami sekeluarga dgn nenek..dan kurang 3 org..abg second n wife n anak dia..
Pagi raya mcm biasa, masak masak dulu lepas tu pergi sembahyang raya...
Balik tu makan-makan dulu kat rumah...dan salam-salam bermaafan...

Di sebabkan abg sorang lg tak balik, kami pergi la senawang jenguk mereka...
Kesian org mengandung tak boleh nak balik atas nasihat doktor...
Pergi lah kami beraya ke Senawang...
Jumpa Irfan..


Petang tu juga balik semula ke kampung...
Ramai dah ada kat rumah atok..
Full dah semua sedara mara...

Raya kedua pula selalunya hari yang kami tunggu tunggu..
Bangun pagi tu ada sesi ambil gambar dan sesi bagi bagi duit raya....
tahun ni ada lebih sikit sebab atok dapat duit peneroka Najib bagi..huhu...
Kami pon dapat la tempiasnya...

Lepas siap bagi bagi duit tu gerak lah kami beraya sama sama...
raya kedua ni beraya mesti sampai malam...
makan pon tak boleh banyak..
makan sikit sikit je..

Ni lah kami sepanjang raya kedua...



 Kami semua...

 Orang kaya dapat duit Najib..huhu..
Nama je anak peneroka tapi semua ni kaya kaya..  :P




 With Izyan...
One of my closest cousin..
Dia baru beli iPhone :P


 With my kakak ipar yang first...
Dia dah kurus skrg..jelesnya!!


 My Atok Molek...
Maaf tok...
kita banyak buat dosa..huhu..



 With Anie...
We proud to be Johorean!!


 I love all of them!!!
Cousins...kurang sorang tengah makan..huhu


 With Anie again...
Geng gosip..
haha...
dan geng meronggeng..


Atok 1 Malaysia...hahaha..



Lepas tu mari serbu rumah orang!!


Honestly I already miss them...
Miss the jokes...
Miss the talks...
Ahhh.....Can't wait for next raya!
huhu...

Next event, hari bertunang PP..InsyaAllah kami berkumpul lagi..
yeay!!


How's ur Raya? :)