Monday, September 5, 2011

Juadah Raya Ke-3

 Assalamualaikum...

Cerita raya tak habis lagi..huhu..
Kali ni acara masak memasak di hari raya ke 3..
Orang lain sibuk buat ketupat, rendang, kuah kacang..
Tapi kami sibuk buat nasi beriyani..
Ni semua kerana cousin kami dapat daging kambing 3kg for FREE dari company dia..
Terima Kasih Pharmaniaga..hahha

Bangun pagi tu lepas Subuh yang agak lewat sebab Imam dah balik Melaka..huhu
Terus lipat selimut sebab esok nak balik dah so kena lah bekerja keras sikit hari ni..
Pergi dapur tengok apa yang boleh di tolong..
Sidai kain baju sume...
Mula la sesi memasak nasi beriyani..

Memula tumis dulu rempah ratus dalam kuali...
Lepas tu masuk dalam rice cooker dengan santan dan yogurt..


 Tunggu sampai mendidih dulu..


 Then baru boleh masukkan beras yang dah di basuh..


Taadaaaa!!! Nasi dah masak!



Lauk nya pula daging kambing masak beriyani..


 Ayam masak merah..

 dan juga acar buah dan acar sayur..


 Adeh...tetibe rasa lapar....huhu...


 Berlakon itu perlu! ;P


Huh! ni memang betul-betul sedap ni!!
Haa..yang baju pink tu la bawak daging kambing free tu..
still available..huhu :P


8 comments:

Izyan R. said...

still available tu tak bley bla.. promote jangan tak promote.. setiap kali raya korg bley makan kambing free.. tu pon kalo dia betah keje situ lagi.. hehe.. ari tu tak smpt nk belasah beriyani puas2.. huhu

KiUk said...

haha...
tu la..kite pon mkn skit je..esoknye nasi nye dah basi..
sedey..

Elih Japahar said...

Sedapnyaaaa tu!...haha senyuman lebar time makan :)

KiUk said...

Elih Japahar: haha..yang senyuman melebar tu bukan lakonan..

eencyweency said...

sedapnye nmpk nasi n lauk2 semue..terliur jap pagi2 ni tgk

Izyan R. said...

terliuq tengok... huhuhu...

Veronica Foon said...

banyaknya lauk. untuk berapa orang makan ni?

KiUk said...

Veronica Foon: ramai..huhu...