Saturday, October 8, 2011

Holiday in Genting Highland

Assalamualaikum...

 Hari Isnin baru ni kami sekeluarga pergi bercuti di Genting Highland.. Lama tak bercuti full satu family ada..Seronok sangat!!heee..

Menginap di Genting View Resort..Tiga hari dua malam...Apartment 3bilik..sempat lagi buat bakar-bakar ikan dan ayam...biasa lah mak mesti pentingkan makan..hehe..Hotel kami sebelum cable car..so, naik genting naik cable car je..tinggal lah kereta kat bawah..

Hari Selasa tu seawal 9 pagi kami bertolak dari hotel ke cable car..Tak ramai orang lagi..Kena pergi awal-awal biar puas main..hehe..




Sampai je atas, stuck dengan Irfan nye yang dah teruja tengok banyak mainan..haha..mula lah dia meronta-ronta nak minta main...Dia kalau dah nak tu, tak boleh nak sabar dah...cepat-cepat lah beli tiket..

Now rate Genting Theme Park Outdoor for Adult is RM46...ALL Park is RM62 if not mistaken. 

Mommy Irfan ambil All Park..yang lain-lain Outdoor je..Tapi masa ni Space Shot under constructions..So, tak merasa lah ayah nak naik..hehe...Tapi takut juga kalau ayah naik space shot..yang muda pon rasa lain macam..For me, cukup lah sekali je naik space shot tu seumur hidup..dah merasa dah lah yek..hehe..bukan takut..tak berani je..ngee...

Mula-mula sekali naik kereta lembab...haha..melayankan si Irfan...Layan je lah..dulu-dulu pon main juga mende ni..lepas tu, main Flying Dragon...Mak pon naik!! Waaa...Saja je duduk belakang dengan Kak Acik, sebab nak tengok Mak dan Kak Liza macam mana..haha...Mak rileks je, Kak liza punya suara rasa nye yang paling kuat kot...bergema satu Genting..haha...Oh saya naik dua kali ok!

Then main yang macam buai ni..



Masa pagi tu, roller coaster tak start lagi coz dia under service..buka pon dalam pukul 12 lebih or pukul 1 macam tu lah..masa tu kitorang ada kat Dinosaur land..keluar je dari situ, hujan! 

Kalau dah hujan tu, memang lah semua nya tergendala kan...nak main pon tak boleh... So, lepak-lepak la dulu sambil main iPad2 Irfan..Fuh..Irfan ada iPad2! Sempat beli sebelum Steve passed away~..



Nak habiskan masa lagi? main pula Archery kat tingkat atas...50 arrows...adeh....penat sungguh..awal-awal tu sasaran cantik je..lepas tu, boleh pulak terpelanting arrow tu...malu jew sayer....huuuu....





Tetibe masing-masing cakap lapar...Pergi lah lunch dalam pukul 3 lebih kot..tak tengok pulak masa..tapi dah agak lewat juga lah..Makan Pizza Hut..Lepas makan nak main yang heavy-heavy ni..jangan termuntah sudah lah..huhu...






Masuk Theme Park balik lepas tu, roller coaster still tak start lagi..main la Pirate Ship dulu...nampak macam simple je kan?haha.. Rasa kan! Siap dah warning Ing awal-awal, nampak simple je..tapi rasa dia menusuk kalbu..haha...


Mak dan ayah duduk belakang....Ping, Me, Ing...Cukup satu family kami... ;)


Masa ni ada satu kejadian..ada pula budak cina depan Ping buat lawak..Buat memek-memek muka..so tu yang kitorang gelak bagai nak rak! dah lah kecut perut dengan bende ni...budak ni buat lawak pulak...haha

Tapi seronok tengok gambar ni, gembira je masing-masing..hehe




Haa..lepas tu baru la dapat main roller coaster..tu pon dia buka pukul 6.15pm..kitorang group yang kedua..Ping dan kak Acik 3rd group...

 Lepas turun je, ayah cakap kalau orang sakit jantung ni mesti dah meninggal terus..haha...


Tunggu roller coaster buka....


Then last sekali main Flying coaster...Tapi yang ni kena bayar lain...if dah ada wristband RM10 je, if takde, RM12...

Ayah cakap yang ni lagi seram...yeke??rasanye yang ni ok je..sebab seronok dapat terbang...hehe...Kami bertiga je yang berani main bende ni..yang lain semua dah kecut perut...hahhaha....





 Anyway, ni la first time mak dan ayah sampai Genting Theme Park ni...Seronok je tengok diorg..haha..

Tapi yang tak boleh tahan, ade ke boleh plak demam esoknya???erkk...
Bangun tidur pagi tu sakit sangat badan...tengahari tu masa tunggu nak check out rasa sejuk sangat...dalam kereta pon rasa sejuk gile..tapi memang masa tu tengah hujan...dah sampai KL, lagi sejuk! haha..
Bayangkan lah kat KL, pakai sweater tengahari buta....siap biar berjemur bawah matahari tapi setitik peluh pon tak keluar...menggigil kesejukan lagi ada...Tak pernah lah rasa macam tu...
Genting punya penangan..heee...


3 comments:

fixifiq said...

wuuu dah lama tak pergi Genting Highlands. Seronoknya!! ^_^

Anonymous said...

salam..

memang best kalau pergi ramai-2 ni..
nak tanya sikit boleh.... kalau kat genting view resort bleh masuk brape org ye dlm 1 apartment 3 bilik..?

saya planning nak ke sana dlm bulan 11 nie.. pergi dengan family lebih kurang 12 org.. 8 dewasa 4 kanak-2..

KiUk said...

oh..tak sure la pula berapa org blh masuk..
sbb abang yg uruskan semua..
bilik dia tak lah besar sgt..
tp ruang tamu dia ok lah..
kalau budak2 blh je tu..
kitorg 7dewasa 1kanak2..