Sunday, April 1, 2012

Umrah 2012

This post is full with pictures....


Tak nak tulis bnayak lah...ni banyak gambar-gambar sepanjang Berangkatnya ke Mekah dan pulang...Penerbangan melalui KUL-JED...Etihad Airways...

Antara yang menghantar kami di airport...

Masa pergi muka ceria....

Boleh layan movie...masa pergi tu sempat tengok cerita Mr. Bean...Johnny English Reborn...Boleh gelak sorang-sorang...haha...

Lepas tu layan ayat-ayat Quran....

Penerbangan sepanjang 6jam ke Abu Dhabi...Transit 2jam je...Tapi rasa kejap je sebab nak kena masuk sebelum 45minit kan...So tak sempat round lah...

Sampai jeddah dah nak masuk waktu Subuh...
So Solat dulu..
Kami masa tu tersesat kejap..haha..
tak jumpa bas..lepas tu masing-masing tak boleh nak call...huhu..



On the way ke Madinah tu singgah breakfast jap..
Tak tau la kat mana masa tu sebab dalam bas sepanjang jalan tidur je...huhu..


Masa kat sini ade sorang atok ni pengsan...
Dia tak makan depanjang jalan...
dan ada sesuatu yg terjadi buat dia shock..
dia pergi toilet kat airport Jeddah..
lepas tu boleh pulak dia terkunci dari luar..
ape lagi...takut lah dia...
macam mana dia keluar?
dia panjat!!
bayangkan....
dia ada darah tinggi...
hurrmmm...


Di restoran hotel kat Madinah

Hotel kami...

Makan fastfood...
kalau kat sini nama dia Carl's Jr.
Kat sana nama dia Hardee's
kalau kat sini tak berani nak beli sbb mahal...
kat sana boleh pulak...haha...



Masjid Nabawi...
Nak masuk masjid kena cek beg..
tak boleh bawa kamera atau handphone yg ada kamera...
ada sekali tu ada hamba Allah ni tak tau la dari negara mana...
dia pegang pintu masjid yg bersalut warna emas tu pastu dia cium....
yang jaga pintu tu nampak...
terus dia jerit..
"Hajah!!hajah!!....Haram!!....Allah...Taubat!!"
haha...
memang ada jenis-jenis yang suka cium-cium pintu tu...
kitorang dah dipesan awal-awal jangan ikut..semua tu bid'ah...



Dalam bas...


Masjid Quba

Ladang Kurma....saya je tak beli apa-apa...
orang lain semua berkilo-kilo...
huhu...

tak menang tangan orang ni nak menimbang...


SubhanAllah...
Sangat cantik Masjidil Haram....
Jauh sekali dari apa yang aku bayang kan..
Jauh sekali!


Kaabah...
Rindunyaaaa....
T_T

Ing belanja makan kat luar...


Shawarma...Yummy!!

Kiwi Juice!


Kebab...Sedap!!!

Bebsi! haha..


Masjid Haram...

Manis je senyuman unta ni kan?
haha


Haa...ni Family Rasulullah...

After Tawaf...

Lepas Tawaf Wida'..
Hidung merah...
Semua menggalir air mata..
huhu..



Laut Merah...
Kat Jeddah...
Hari terakhir...


Masjid terapung..


Airport jeddah...
Atok hilang kasut..
haha...


Transit kat Abu Dhabi 6jam...
Tak tau nak buat apa...
makan je keje...
minum kopi...


Sampai Malaysia....
sampai je kat Malaysia cakap..
Panasnya Malaysia...
haha...
tapi memang betul pon...
sebab kat sana dah sejuk...
huhu...


Perasan sekarang sangat meronta-ronta nak pergi lagi...
selalu je search pakej-pakej umrah...
huhu...
Rindu yang teramat sangat...
insha Allah...
akan datang lagi...

2 comments:

Anonymous said...

salam. lepas tawaf wida kita perlu keluar tinggalkan mekah segera.so ambil gambar /aktiviti lain tak boleh. rujuk pada ustad. pengalaman haji 2011

KiUk said...

Yup..betul..lps tawaf wida, blk bilik, pegi toilet, amik beg, turun bilik, msuk bas... :)