Saturday, July 9, 2011

Perhimpunan Bersih? COME ON PEOPLE!

Assalamualaikum...


Sekarang panas berita tentang perhimpunan BERSIH...apa yang aku nampak, BERSIH menjadi SESAK!
Aku tak tau lah nak cakap apa...may be I'm not that smart enough to say it out loud.. Tapi, SERIOUSLY?? What happen to MALAYSIA yang kita bangga kan? The people became so childish and the stupidity is too obvious! Now what I can see about MALAYSIA is, selfish! Can we GROW UP and be MATURED! 


ok lah...I'm not really know what happen...but i'm shocked...this can be happened in my country? I'm studying in where I can see a lot of people from outside.. I mean foreigners... Everytime they talked about Malaysia, they have to say something bad about Malaysia..So, as Malaysian who very love her country, I stood up for my country.. But what I can see now, they were right..


Can we see that everytime this bounch of people tak puas hati dengan something, the solution is RUSUHAN, REFORMASI, PERHIMPUNAN HARAM...Is it only me realize that?? Last time kalau kita tengok Indonesia selalu sangat buat rusuhan dan kita akan kutuk habis diorang... TAPI sekarang KITA MALAYSIAN did the same SH*T!


Dimana letak nya budaya kita?? sopan santun, budi bahasa, hormat yang tua kasih yang muda, 1Malaysia..YES diorang 1Malaysia bila buat perhimpunan macam ni..


CAN WE SETTLE THE PROBLEM WITH TALKING? DISCUSS...Conversation is the most IMPORTANT to live together...even in couple...I've learnt that a lot... 


Jangan jadi budak kecil hanya tahu MERAJUK, TUNJUK PERASAAN, MINTA PERHATIAN! It's so LAME...



Please...
KAMI MAHUKAN MALAYSIA YANG AMAN DAMAI...






Jangan sampai nanti semua anak muda kita tinggalkan Tanah Air sendiri dan rasa malu dengan negara sendiri..



Today, what happened??
I took bus from Melaka To KL..sampai je TBS nak train heading to Serdang...bayangkan la 1 STATION sahaja, saya ambil masa 2JAM tunggu train yang sangat sesak! sesak yang teramat sangat sampai saya terlepas 4TRAIN....I gave up and asked my dad fetch me at Bandar Tasik Selatan...


Tak ke itu menyusahkan orang ramai??Orang yang nak ambil bas ke Seremban takut PUDU tutup gara-gara perhimpunan tu so semua orang naik train...dan ramai yang tak nak pergi kerja by car sebab banyak road block dan sampai office lambat....and some of people going back to their hometown because scared to stay in KL...SANGAT MENYUSAHKAN!!




Dan KTM ni pon satu....PLEASE upgrade la sikit your services...BANYAKKAN TRAIN especially in PEAK HOURS!! Tau tak ramai sangat orang balik kerja time tu..Tak pernah ke kesian tengok kami berhimpit macam SARDIN dalam TIN? bayangkan perempuan mengandung berhimpit...tak ke penyek perut dia...Jangan nak kira untung je...Lepas tu everytime buat announcement "TREN KE RAWANG MENGALAMI KELEWATAN...TERIMA KASIH".. OH Please! Tau tak bila lewat, ramai orang sampai, dan makin sesak gerabak tu nanti...ni setengah jam 1 train! What the hell? tu pon kalau on time lah...tak  kira yang lewatnya lagi...tapi biasa nya memang tak on time pon....haih...




Penat kalau nak komen banyak...tapi tolong lah...saya tak menyebelahi mana-mana...CUMA SEORANG RAKYAT YANG RINDUKAN KEAMANAN, KETENANGAN, DAN KEBANGGAAN NEGARANYA, MALAYSIA ......






Terima Kasih dan Maaf tidak cukup berbudi bahasa...well Malaysian...





8 comments:

kotak hitam said...

setuju dengan anda

Izyan R. said...

fuh... post yg pnuh emosi.. anyway, semua tu betol.. sangat setuju.. awk harus anta surat ke pihak yg sepatutnya :)

KiUk said...

Izyan R. : sangat panas wooo...haha..tunggu tren 2jam untuk 1 station je..semua nya gara2 mereka ni..

O Randa Blěg said...

Setuju.. adalah lebih baik kita memBERSIHkan masalah kita sendiri dulu..

KiUk said...

O Randa Blěg : yee betul tu...!!

Anonymous said...

Adik, I agree with you that foreigners are talking bad about our country...but they are talking about bad governence..not about us. The government...how corrupted is our government...misuse of assets, funds,mismanagement..you name it.. it goes on without end!! So you must realise this...in 10 to 15 years time..our country will achieve something..bankruptcy!! At the moment even with Petronas, we still don't have any money..what more in 15 years time..the oil runs dry...!!

c-ma said...

betol3!!!nak berpolitik pun biarlah dgn cara y btol..xyah pakai jln blkng

KiUk said...

Anonymous: yeah its true..but everything is came from us...the people..we have to change first to built the country..i dont say that the government is right..both parties have to change...have to be unite...DISCUSS is important..