Friday, April 1, 2011

How to lose weight!

Assalamualaikum


Wah tajuk! bkn main lg...mcm la aku ni kurus beno...just nak share je ape yg aku dpt dr research(kalu org tu search bende cam ni makna nye dia pon ada masalah ni jg! kantoi)...


1. Makan dgn perlahan...
    • selalu kalau aku mkn slow sume org nak complain...see, dlm kajian blh menurunkan berat badan! 
    • bila mkn slow kekenyangan kite pon tahan lama(ni aku tambah sendiri.. :P)

whole grain cereal and low fat milk...
good for breakfast...


2. Breakfast is the most important meal of the day!
    • kalau dlm masyarakat Malaysia la kan...apa sarapan kita? nasi lemak, nasi goreng, mee goreng mamak! no...no...no...cube skarang kita  tukar skit...ok la mungkin ada org tak leh tak mkn nasi kan...try tukar nasi tu ke beras perang atau org putih ckp brown rice....tp...mkn dlm kuantiti yg sedikit....mkn dgn protein dan juga sayur...
    • sarapan ni sepatutnya mesti la mengandungi protein dan fiber....Protein blh dapat dr low fat daging(if daging ayam sebaiknya amik bahagian dada tanpa kulit!), telur, kekacang, dan tenusu...pastikan tanpa lemak ye...jgn bantai buat telur goreng minyak sekuali....fiber pula dr whole grain, sayur dan buah...
    • contoh sarapan yg baik....whole grain cereal dengan low fat milk...or mungkin telur rebus n oren...telur rebus ada protein, tp org takut kolestrol naik...blh buang kuning nye...
    • jauhkan dr manis manisan...rakyat Malaysia ni byk yg ada kencing manis! roti putih yg biasa kita makan pon jauh kan...kita tukar ke whole grain bread..kalau roti gardenia tu yg warna hijau...


3. Jauhkan dari makanan yg di goreng
    • haaa....sape yg tak suka pisang goreng? so, hentikan la...huhu....kalau dulu makan ayam goreng, skarang tukar kan kepada daging ayam bahagian dada yg tiada kulit dan di buang lemak lemak tepu...cuba masak ayam tu dgn grill kan je..just letak garam dan black pepper...haa...letak la atas grill...takde griller? amik kuali non-stick, letak je ayam tu...ingat, jgn letak minyak! sesuai utk makan lunch, mkan dgn sayur-sayuran dan buah-buahan....
    • masa diet DULU selalu mkn mcm ni...sekarang? haha...lu pikir la sendiri!
healthy lunch at Subway!
no mayonise plz....
4. Dinner
    • kalau boleh elak kan lah mkn nasi masa dinner ni...ambil protein mcm ikan bakar ke, kukus ke, grill ke.....asal jgn goreng...mkn dgn salad n buah...
    • sebaiknya makan sebelum pukul 8...dlm pukul 6 tu sedang baik la tu...malam ni susah sikit nak proses makanan...nanti jadi la lemak....
    • kalau tak makan pon takpe...kalau supermodel tu diorang tak makan mlm...kalau lapo je diorg makan epal hijau....haa....sape nak jadi model?makan la epal hijau utk dinner....tp jgn kau balun sebakul...


chicken salad
protein and fiber..


sebenarnya banyak lagi pantang larang nak kurus ni...tp ni lebih kepada permakanan yg sihat....maybe tak banyak..tp ini la yg pernah aku amalkan sampai turun 10kg! dan sekarang ni mcm dah terbantut sekejap...sbb byk terpengaruh dgn keadaan sekeliling...haha....alasan! lagipon duduk kat umah mak yg masak...semua nampak sedap je....tp akan ku mula kan gaya hidup sihat ni lagi...nak kene buat exercises juga ni....dah lama tak bersukan..jadi kepada semua.....amalkan la gaya hidup sihat....anda mampu mengubahnya...sekian....


No comments: